Bridges en routers Elektronica Netwerken

Linksys EA6900 Gigabit Dual-band AC Router | 4260184663163

In een notendop
Waar reguliere routers met Fast Ethernet een maximale snelheid van 100MBs kunnen bereiken, heeft deze Linksys Linksys EA6900 Dual-band AC Router door Gigabit een maximale snelheid van 1000MBs. Dit komt neer op 10 keer sneller. Via de app heb je niet alleen controle over het surfgedrag van je kinderen en gasten, er kunnen ook gastaccounts worden aangemaakt zodat niemand jouw smart home apparaten kan bedienen. Dual band zorgt er tevens voor dat de 2.4GHz en 5.0GHz bandbreedte naast elkaar werken, waardoor de druk verdeeld wordt en het internetsnelheid zo snel mogelijk blijft. Daarbij zorgt Beamforming Technologie ervoor dat de WiFi-signalen in een specifieke richting worden verzonden, waardoor er geen dode zones ontstaan en het WiFi-bereik sneller wordt.
De EA6900 heeft zowel een USB 3.0 als een 2.0 poort. USB 3.0 is tot 10 keer sneller dan USB 2.0, zowel bedraad als draadloos.

Port doorschakeling
Port doorschakeling betekend dat je vanaf buitenaf via het internet (de firewall) naar een specifiek digitaal apparaat in je thuisnetwerk wordt geleidt. Dit kan echter alleen als je deze optie hebt ingeschakeld, en geldt voor het apparaat naar keuze. Zie dit als een open deur in de firewall van je WiFi-netwerk. Hiermee kan het internet een bepaald apparaat bereiken 'zonder te kloppen'. Normaliter beschermt een router je thuisnetwerk tegen de buitenwereld en zorgt voor een toegang die enkel het internet van buitenaf toelaat.
Er zijn echter ook digitale apparaten en programma's, zoals online games en bijvoorbeeld IP-camera's die een verbinding nodig hebben met het internet, zonder dat deze wordt onderbroken door een firewall. Vaak wordt deze poort-doorschakeling automatisch tot stand gebracht tussen je WiFi-punt(en) en de digitale apparaten die UPnP-compatibel zijn.

Van modem naar router
Een modem is een apparaat dat het binnenkomende signaal omzet in een internet signaal. Omdat je meestal meerdere apparaten wilt aansluiten op het internet is daarnaast nog een router nodig. De router is het hart van je netwerk en zorgt ervoor dat er meerdere verbindingen kunnen worden gemaakt via één internetaansluiting.
Het is dan ook de router die alle apparaten in het netwerk een IP-adres toewijst en je helpt bij het zoeken van informatie op het internet. Een router verbindt je met het modem. De router laat verschillende apparaten met elkaar communiceren, waardoor er een (WiFi-)netwerk ontstaat. Tegenwoordig hebben veel modems een router ingebouwd; dan noem je het een modem/router. Het modem regelt de internettoegang en de router zorgt voor het systeem op lokale schaal. Dit kan uiteraard zowel met draad als draadloos.
Deze moeten altijd bij elkaar in de buurt staan. Waar het modem vaak in de meterkast wordt geïnstalleerd – die zich tevens niet in een centrale plek in het huis bevindt – en de router bij het modem in de buurt moet staan, ervaart men vaak dat niet overal in huis het internet even snel en sterk is. Dit is de reden waarom mensen oplossingen zoeken voor meer snelheid, bereik en betrouwbaarheid.

Verhoog het bereik van je internet
De kans is groot dat je thuis gebruik maakt van het internet met meer dan één apparaat, zoals smartphone, tablet, laptop en televisie. Dit wordt tevens mogelijk gemaakt door de router. Ook is de kans aanwezig dat er meer dan één persoon gebruik maakt van het internet. Het resultaat hiervan is dat het internet langzamer wordt omdat de bandbreedte gedeeld moet worden met meerdere mensen. De netwerksnelheid kan echter worden verbeterd door het aansluiten van een access point, Homeplug/Powerline of WiFi-repeaters. Dit noem je dan een bridge.
Het access point is hierin de beste optie, vooral bij omgevingen waar meerdere vaste aansluitingen te vinden zijn of er (lange) kabels zijn getrokken. Dit access point kun je een vast IP-adres geven in je thuisnetwerk zodat er niet elke keer een IP-adres opgehaald moet worden bij de hoofd-router. Klein nadeel: de configuratie van een access point is vrij lastig. De andere twee meteen inleveren aan sterkte waardoor de kwaliteit en snelheid van het hoofdsignaal slechter wordt.
Ook kun je eventuele oude routers instellen als access point door deze om te zetten van DHCP-server naar bridge-modus; anders delen beide routers IP-adressen uit aan verbonden apparaten wat voor onnodige moeilijkheden zorgt.
Heb je nog geen internetaansluiting of kabels, dan is de Homeplug – zowel bekabeld als draadloos – is een andere oplossing. Dit apparaat is in te pluggen in elk stopcontact in- of eventueel buitenshuis en zorgt ervoor dat je kunt internetten via het elektriciteitsnetwerk, waardoor je overal internet hebt. WiFi repeaters is ook een optie. Deze ontvangen het draadloze signaal vanaf je modem-/router en zenden dit weer uit. De internetsnelheid wordt echter gehalveerd en de originele sterkte neemt af. Echter zijn deze wel goedkoop en gemakkelijk te installeren.

Single-band, dual-band en tri-band
Band staat voor de frequentie die een modem/router gebruikt, die gegevensoverdracht ondersteund. Single-band gebruikt de 2,4 GHz frequentie en dual-band gebruikt zowel de 2,4 GHz frequentie als de 5 GHz frequentie. Dan is er nog tri-band, die 3 verschillende frequentiebanden naast elkaar kan gebruiken. In sommige gevallen betekend dit éénmaal 2,4 GHz frequentie en tweemaal de 5 GHz frequentie óf 2,4 GHz, 5 GHz en 60 GHz-band.
Hoe hoger het aantal banden en of deze naast elkaar (“simultaan”) kunnen werken, hoe hoger je internetsnelheid kan zijn. Dit is echter ook afhankelijk van de modem/router en accessoires, zoals je Ethernet-kabels, de access points, Homeplug/Powerline of WiFi-repeaters.

WiFi-standaarden: Wireless AC
Over de jaren zijn er verschillende WiFi-standaarden ontwikkeld. WiFi wordt in technische termen ook wel 'IEEE 802.11' genoemd, waar recentelijk één of meerdere letters aan worden toegevoegd om verschillende nieuwere versies te duiden. Deze “Linksys Single Band N300 PoE Access Point (plafondmodule)” werkt op Wireless N, ofwel 'IEEE 802.11N'. Wireless N werkt zowel op 2,4 GHz als 5 GHz, waarbij met 'dualband' snelheden tot wel 600Mbps behaald kan worden.
Wireless AC en AD zijn de nieuwste standaarden en zorgen ervoor dat HD-videostreaming naar een nieuw level wordt getild. AC-technologie biedt WiFi met Gigabit-snelheid en krachtige signaalversterkers. Op deze manier wordt content sneller gedownload en grote bestanden sneller gesynchroniseerd, waardoor je soepeler kunt streamen.
Momenteel is Wireless N de meest gebruikte en functionele WiFi-standaard, omdat veel producten hier compatibel mee zijn. Wireless B, A en G zijn verouderde standaarden die in vergelijking tot Wireless N langzamer data overdragen. Deze Linksys N300 werkt uiteraard wel met Wireless B, A en G.

Beamforming technologie & dode zones
Beamforming technologie houdt in dat het WiFi-signaal in een specifieke richting wordt verzonden naar digitale apparaten zoals smartphones, tablets en laptops. Normaliter ontstaan er veel dode zones doordat het signaal niet rechtstreeks wordt verzonden, maar uitstraalt in willekeurige richtingen. Dit verslechterd de kwaliteit van de verbinding en snelheid van dataoverdracht. De twee verwijderbare antenne's helpen hier bij het versterken van het netwerk signaal, waardoor je netwerk efficiënter wordt en een groter bereik krijgt. Digitale apparaten ontvangen op hun beurt gemakkelijker gegevens, wat inhoudt dat de batterij van het aangesloten apparaat ook langer meegaat. Kortom: het optimaliseert prestaties en vermindert storing bij dataoverdracht met aangesloten apparaten.

Fast Ethernet versus Gigabit-netwerk
Fast Ethernet en Gigabit zijn beide voorbeelden van netwerken. Het Gigabit-netwerk is echter nieuwer en sneller dan een Fast Ethernet-connectie. Dit komt door de hoeveelheid gegevens die per seconde verzonden kunnen worden. Meestal komen internet-snelheden niet tot de 100Mbit, wat maakt dat een Gigabit-netwerk eigenlijk enkel zinvol is tussen digitale apparaten in een thuisnetwerk of op kantoor.
Fast Ethernet: Maximaal 100Mbit (+- 11 Mb)
Gigabit-netwerk: Maximaal 1000Mbit (+- 90Mb).

WPA/WPA2-versleuteling & SPI-firewall
Bescherm je netwerk met draadloze WPA/WPA2-versleuteling en een SPI-firewall. WPA staat voor 'WiFi Protected Access' en zorgt ervoor dat datapakketten worden versleuteld zodat deze niet kunnen worden ontcijfert wanneer onderschept. WPA3 is recent gelanceerd maar nog niet overal bruikbaar en beschikbaar. WPA2 is daarom momenteel de meest gebruikte en veilige data-encryptie voor je datanetwerk en ontworpen om de encryptie nog sterker te maken.
Het grootste voordeel ten opzichte van voorgaande data encrypties zoals WEP (Wired Equivalent Privacy) is dat bij elk datapakket de sleutel veranderd, waardoor als er één datapakket wordt onderschept dezelfde sleutel níet kan worden gebruikt om alle andere datapakketten te ontcijferen. Bij de oudere WEP-versie kreeg elk datapakket dezelfde sleutel toegewezen. Ook is de controle van echtheid op datapakketten bij WPA beter dan bij WEP.
SPI firewall staat voor 'Stateful Packet Inspection' en is een geavanceerd beveiligingsmechanisme dat de status van netwerkverbindingen bijhoudt. Het doet diepgaande inspectie van pakketten zoals de bron, het doel en andere informatie. Ook biedt het dynamische bescherming tegen kwaadaardige pakketten gebaseerd op de status van verbindingen.

DLNA gecertificeerd
DLNA staat voor Digital Living Network Alliance en zorgt ervoor dat digitale apparaten die aangesloten zijn op hetzelfde (draadloze) thuisnetwerk met elkaar kunnen communiceren. Dit maakt het mogelijk om muziek en films te streamen tussen verschillende apparaten zonder wijzigingen aan te brengen en ingewikkelde instellingen tegen te komen. Het maakt hierin ook niet uit waar bepaalde mediabestanden binnen het thuisnetwerk zijn opgeslagen. Aangezien veel van onze media tegenwoordig digitaal wordt opgeslagen is deze naadloze verbinding tussen digitale apparaten in huis extreem handig en zorgt voor comfort.

prijs: 159.00   (klik hier voor meer informatie)